Lassan idén is meg érkezik a Valentin nap. Ezzel az ünneppel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, valaki szereti és tartja, valaki nem szereti, de ezzel a sütivel akkor is remekül tölthetitek az estét, ha tartjátok és akkor is ha nem, mert nagyon finom és csak úgy is érdemes elkészíteni, ha nem ünnepeltek.
Mi apróságokkal picit megadjuk a módját, de nem esünk túlzásokba, egy kis virág, egy kis süti, vacsora (erre is hozok egy ötletet hamarosan 🙂 )
Jó sütögetést! 🙂
Hozzávalók
100 g vaj (nálam Bió )
1 narancs héja
Kb. 50 ml narancslé (nálam most 5 kocka fagyasztott narancslé volt)
60 g barna lágy nádcukor
10 g jó minőségű kakaópor
2 tojás
80 g liszt
1 csipet só
5 g sütőpor
20 g étcsoki (nekem most vörösáfonyás volt)
Fahéj ízlés szerint
A krém
150 g Mascarpone
30 g cukor
1/4 vanília rúd magja
150 ml habtejszín
Elkészítés
Mérjük ki a vajat egy közepes lábasba, reszeljük bele a narancs héját, és tegyük hozzá a narancs levet, mehet hozzá a barna lágy nádcukor és a kakaópor is. Majd ezt az egészet kis lángon olvasszuk fel! Nem kell forralni, csak a vaj olvadjon el és keverjük el az egészet egy habverőve, vagy fakanállal, majd vegyük is le a tűzről.
Mérjük ki a lisztet is egy tányérba, tegyük hozzá a csipet sót és a sütőport, majd a fahéjat ( én egy fél kis kanállal használtam).
Egy késsel vágjuk apróra az étcsokit.
Most jöhet a tojás, válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét verjük kemény habbá, majd pár percre tegyük félre.
A tojások sárgáját a kakaós vajas keverékhez keverjük jó alaposan, ezután hozzá keverjük a lisztes keveréket és az aprított csokit, majd több részletben a tojásfehérje habját, vigyázva, hogy az utolsó adagot ne törjük nagyon össze már.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ekkor mehet a muffin formákba a tészta, kicsit hígabb, mint a hagyományos muffin tészta, így lehet könnyebb önteni, mint kanalazni, de így könnyebb szerkezetű is lesz a süti.
180 fokon 20-22 perc alatt megsütjük, ha nagyobb formád van lehet kell még néhány perc pluszban…
Amikor kész tegyük félre kihűlni, bár ilyenkor gyorsan eltűnik egy része, mert már így nagyon finom, és ha nem teszel rá krémet így is egy remek süti, de most az alkalom kedvéért én feldíszítettem 🙂
Szóval amíg hűlnek a muffinok, elkészítjük a krémet.
A mascarponét a robotgéppel simára kevertem picit, majd hozzá tettem a vanília magokat, és a cukrot és ezzel is el kevertem. Végül jöhet hozzá a tejszín és addig verjük a géppel a tejszín míg egy keményebb sűrűbb habot nem kapunk, a végén keverőlapáttal érdemes még egyet keverni rajta, hogy az edény falára feltapadt mascarponét is eltudjuk keverni a krémben.
Ezután erre alkalmas habzsákkal vagy eszközzel vigyük fel a krémet a kihűlt sütire, és díszítsük kedvünkre, és ha ekkor se tűnik el az egész, még pár percre be tehetjük a hűtőbe, hogy a krém szilárdabb legyen, de ez már csak apróság enélkül is ehetjük és lehet a családot se érdemes tovább kínozni 🙂
Készítsétek el bátran nagyon finom!
Sajnos pici babóknak még nem adnám, mert több dolog is van ebben, amit még nem ajánlott enniük. Azonban ígérem nem sokká hozok baba barát verziót is. Nekik alternatíva ként készíthetünk egy kis gyümölcsös “tejberizst”, vagy gyümölcsös túrót, hogy ők se maradjanak ki a jóból 🙂
Ha sikerült elkészíteni, kommentbe jöhetnek a képek is, és ha tetszett a recept oszd meg ismerőseiddel is és Like-oljátok!
Legyen nagyon szép Valentin napotok!
Érdemes körbenézni a weboldalon is https://szilvamag.com/ egyéb inspirációkért a családnak és a babáknak, ha tetszik az oldal kövessétek, vagy a Facebook oldalt is követhetitek, Like-olhatjátok itt https://www.facebook.com/szilvamag.szilva/?ref=page_internal, de ha szeretnétek egy szuper csapathoz is csatlakozni a Facebook csoportban is sok szeretettel várunk mindenkit, ezt itt találhatjátok https://www.facebook.com/groups/616463738564731/ .
Visszajelzés: Muffin babáknak – SzilvaMag