Sütőtök püré – Alap pürék

Ma ismét egy alap pürét hoztam nektek, amit már a hozzátáplálás elején ajánlanak az elsők között, és finom édeskés íze miatt általában szeretik is a babák, persze itt is vannak kivételek. 🙂

Azért is gondoltam, hogy most írjak erről, mert még szezonja van és addig érdemes eltenni a picinek későbbre, esetleg még akkor is ha még nem kezdtétek meg a hozzátáplálást, mert nagyon sok színűen fel lehet használni később, főleg az elején mikor még kevés zöldség gyümölcs van bevezetve.

Szóval szükségünk lesz

Egy jó turmixgépre
Egy – két jégkocka tartóra
Egy szép sütőtökre
1-2 uzsonnás zacskóra

Az elkészítése rend kívül egyszerű

Két féleképpen is elkészíthetjük. Az egyik a párolás a másik a sütés, érdemes mindketőtt kipróbálni egyrészt a változatosság miatt, más rész ízben is van némi különbség.

A pároláshoz pucoljuk meg és kockázzuk fel a sütőtököt és egy pároló edényben gőz fölött pároljuk 15-20 percet vagy amíg megpuhul, ez a kockák méretétől is függ.

A sütéshez vágjuk fel a sütőtököt és távolítsuk el a magokat (természetesen ezt a másik elkészítés esetben is meg kell tenni). Vágjuk 4 felé és fektessük vágott felükkel lefelé és tegyük így a sütőbe, a sütőtök méretétől függően 180-190 fokon kb 1 órára, ha úgy érezzük még nem puhult meg teljesen hagyjuk addig, amíg teljesen megpuhul. (a tök mérete, fajtája erősen befolyásolja az időt).

Természetesen vágott széllel felfelé is megsüthetitek, mint magunknak, de ekkor keletkezik rajta egy kéreg, amit kicsit nehezebb turmixolni is, ezt már inkább nagyobb babáknál ajánlom.

Ha megsült (kikaparjuk a héjából), párolódott a sütőtök, akkor a párolólével, baba vízzel turmixoljuk alaposan össze. A vizet folyamatosan adagoljuk, amíg el érjük a megfelelő állagot. Fontos ne legyen túl sűrű, de híg se. Pontos mennyiséget nem tudok írni, mert ez is attól függ mennyi tököt pürésítünk, és hogy készítettük el (sütöttük vagy pároltuk)

Tipp: Később, ha már be vezettük a zabot a babánknak, akkor zabtejjel is turmixolhatjuk, ez egy más íz-világot fog kölcsönözni neki és egy kis változatosságot is jelent. 🙂

Ha kész a turmixolás szilikon lapáttal kaparjuk ki az egészet az uzsonnás zacsiba, csomózzuk meg a tetejét és az egyik csücskét vágjuk ki, és szépen nyomkodjuk a jégkocka tartó mélyedéseibe. Esetleg kézzel még a tetejét elegyengethetjük. Óvatosan lefedjük mondjuk egy kis folpakkal vagy egy másik zacsiba becsúsztatjuk és vízszintes felületre mehet a fagyasztóba pár órára.

Ha megfagyott egy uzsis zacsit vagy valamilyen tárolót fel címkézünk hogy mit teszünk bele, mikor készült, mivel és gyorsan kivesszük a jégkocka tartóból, és áthelyezzük a végleges helyére. Mehet is vissza a fagyasztóba.

A jégkockatartót pedig használhatjuk a következő ételéhez a kis manónak…

Ez a módszer nagyon jó akkor, ha a baba még pici és nem eszik még nagy mennyiségeket, így kedvünkre variálhatjuk az ételeit az elrakott gyümölcs és zöldség pürékből.

Vagy ha szeretnénk idény zöldség, gyümölcsöt eltenni a kis babánk számára, hogy később a kész ételeket ki tudjuk egészíteni velük vagy szeretnénk változatossá tenni egy -egy ritkább fajtával, mint például a Fügével, Fodros kellel, vagy ép a Sütőtökkel, mert ezek nem kaphatók egész évben.

Érdemes körbenézni a weboldalon is https://szilvamag.com/ egyéb inspirációkért a családnak és a babáknak, ha tetszik az oldal kövessétek.

Nagyon sok szerettettel ajánlom figyelmetekbe a Plum Handmade csodaszép játéktarolóit is, a gyerekszoba egyik legpraktikusabb és mutatósabb darabjai és a gyerekek és felnőttek is imádják őket! Kövessétek a facebookoldalát is ahol értesülhettek minden újdonságról!

HASZNÁLD A SzilvaMag KUPONKÓDOT MEGRENDELÉSNÉL e-mailben, messengeren és 10% KEDVEZMÉNYT KAPSZ!

Facebookon https://www.facebook.com/plumhandmadecrochet/

Instagramon https://www.instagram.com/plumhandmade/

plum.horgoltjatektarolok@gmail.com

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.