Fodros kel

Múlt héten ígértem nektek, hogy a fodros kelről írok bővebben is, hogy kicsit jobban megismerhessük, mert nagyon egészséges és finom. Nem mellesleg színesebbé, változatosabbá tehetjük vele ételeinket 😉 Magyarországon sajnos meg nem annyira elterjedt, de bízom benne, hogy nálunk is nagyobb sikere lesz később ennek a remek növénynek. 🙂

A kel egy Vitamin Bomba, minden benne van amire a szervezetünknek szüksége van…

A Földközi-tenger környékéről származik, már az ókori Görögök is ismerték.

Ezek az érdekes és szép levelek a kelkáposztára hasonlítanak, de íze fanyarabb mégis édeskésebb, egy kissé a sóskáéra emlékeztethet.

Levelei nagyon jól tűrik a hideget, sőt, ha az első fagyok után szedjük le még édesebb ízű lesz, mert sokkal több szőlőcukor termelődik benne a fagy hatására, így érdemes megvárni ezt az időt 🙂

A reformkonyha egyre inkább felfedezi magának ezt a szuper növényt, sokféleképpen elkészíthető, ezért változatossá tehetjük az étkezésünk vele.

A fodros kel nagyon gazdag olyan fontos vitaminokban, mint az A, B6, béta-karotin, C, E, és K vitamin, és olyan fontos ásványi anyagokban, mint a kalcium, kálium, magnézium, mangán, réz, és a vas. Ezen felül rengeteg növényi fehérjét és élelmi rostot találunk benne, melyek többek közt az emésztőrendszerünkre is jó hatással van.

További jó tulajdonságai

Nagyon magas a C vitamin tartalma, már egy adagnyi (kb. 10 dkg) ebből a superfoodnak is hívott zöldségből is fedezi a napi szükséges mennyiség több mint 85%-át.

Nagyon gazdag antioxidánsokban ezért csökkentheti a rákos sejtek kialakulásának lehetőségét is.

Remek gyulladáscsökkentő , ezért ízületi gyulladásban szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása.

Magas Rost-tartalma segít a vastagbél tisztításában és védi az emésztőrendszerünket.

Mangán tartalma pedig serketőleg hathat az idegrendszerre, és E -vitamin tartalma többek közt segítheti az emlékezőképességünk megfelelő működését.

Kén tartalmú vegyületei, nagy mértékben segítik a szervezet méregtelenítését.

Tápláló, de mégis kevés a kalóriatartalma, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása, és vitamin tartalma segíthet fenntartani a szervezetünk szükségleteit.

Kismamáknak és csecsemőknek is ajánlott a fogyasztása, hogy a téli időszakban segítsen az immunrendszer erősítésében. Kisbabáknak 10 hónapos kortól ajánlott.

Azt se hagyjuk ki hogy a szemre is jó hatással van és gátolja a csontsorvadást, csökkenti a koleszterin szintet és tele van olyan rostokkal, amelyek jót tesznek a szívnek.

Felhasználása

Főzhetjűk párolhatjuk, ehetjük nyersen salátába, de akár bármilyen húspogácsába bele csempészhetjük nagyon különleges ízt ad számára. De készíthetünk belőle zöld turmixot is.

És ami még érdekessé teszi ezt a kivételes táplálékunk, hogy vitaminjainak nagy része nem túl hosszú ideig tartó főzés vagy párolás után is megmarad, még C vitamin tartalma is.

Néhány receptet itt találtok….

Lazac húspogácsa Quinoával és Fodros kellel

Fodros kel püré

 

Tárolás
Hűtőben tároljuk enyhén nedves törlőkendőbe csavarva vagy jól záródó műanyag dobozban. Csak felhasználás előtt mossuk meg.
Érdemes körbenézni a weboldalon is https://szilvamag.com/ egyéb inspirációkért a családnak és a babáknak, ha tetszik az oldal kövessétek, vagy a Facebook oldalt is követhetitek, Like-olhatjátok itt https://www.facebook.com/szilvamag.szilva/?ref=page_internal, de ha szeretnétek egy szuper csapathoz is csatlakozni a Facebook csoportban is sok szeretettel várunk mindenkit, ezt itt találhatjátok https://www.facebook.com/groups/616463738564731/ .

Források

Nem vagyok dietetikus, nem vagyok orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollóztam, gyűjtöttem össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a kis közösségünk tagjainak egy-egy zöldség, gyümölcs részletesebb megismeréséhez és fogyasztásához 😉

http://tudatosvasarlo.hu

http://www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs

2 thoughts on “Fodros kel

  1. Visszajelzés: Melengető zöld krémleves – SzilvaMag

  2. Visszajelzés: Spenótos brokkoli krémleves fodros kellel – 1 tál kényeztetés anyának és a babának is! – SzilvaMag

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.