#2 Ajánlások és a valóság (családi és társadalmi nyomás), anyatej-tápszer és mikor is kezdjük a hozzátáplálást?

Kezdjünk akkor bele és induljunk rögtön a “kályhától”…

Minden korszaknak, generációnak megvoltak a hozzátápláláshoz a saját szabályai, szokásai.

Ezért is találkozunk ma is elég sok ellentéttel a mai és a régebbi generációk között.

Más volt ez 70, 80, 100 évvel ezelőtt és más volt a szüleink és a mi gyermekkorunkban is…

Éppen ezért nincs ez másként a mai babáknál se. ..

Azonban ezek a különbségek okozhatják számunkra a legnagyobb fejfájásokat is, pl olyankor mikor rokon látogatásra megyünk vagy épen vendégeket fogadunk. Mert sok olyat hallunk vagy tapasztalunk akár saját részről is, hogy a család nem fogadja el, hogy ma másként csináljuk, mint régen, és nem adunk a babának csirke pörköltöt 3 hónaposan 😉 Én ebből a szemponból is szerencsésnek tartottam magam és nem is panaszkodtam emiatt sose mert a körülöttünk élők elfogadóak voltak, de sok anyukát hallottam már arról panaszkodni, hogy mekkora nyomás van a családban ezzel kapcsolatban.

Manapság a hozzátáplálást 6 hónapos kor előtt nem ajánlják sem anyatejes sem tápszeres babáknál!

Indokolt esetekben is 4 hónapos kor a legkorábbi időpont, mikor elkezdhető a hozzátáplálás, orvosi utasításításra, ha egészségügyi probléma merülne fel! (Ez a mostani hivatalos ajánlás, de tudjuk hogy a gyakorlat mindig picit más, ezzel is összezavarva a helyzetet… 😉 )

Így családi nyomásra semmiképp ne kezdjük el, mert lehet hogy annak idelyén nem okozott gondot egyes babáknál, hogy máskép etették, de akkor is voltak babák, akik biztos nem vették könnyen az akadályokat. A másik, hogy teljesen más világban élünk mint régen, most már sokkal több egészségre káros anyagtól is meg kell óvnunk őket. Az orvostudomány is sokat fejlődött, ezen a téren is. Így nem tartom feltétlen elfogadhatónak minden esetben, hogy régen is így csináltuk és még sem lett bajod… magyarázatokat.

Ezért nem érdemes a babád egészségét kockáztatni! Azonban itt meg is jegyezném, hogy mindenki döntsön saját belátása szerint, mert nyílván senki nem akar rosszat a babájának! Azonban a megfelelő információk birtokában dönts, ne valamilyen nyomás alatt, legyen akár pozitív, akár negatív az a nyomás!

Bár még ma is vannak ellentétek a nagyobb szervezetek ajánlásai között, de még a gyermekorvosok és védőnők között is, azért abban többnyire megegyeznek, egyetértenek, hogy az első 6 hónapban, ha nincs egészségügyi akadálya, a kizárólagos anyatejes táplálás a legmegfelelőbb a baba számára. Ennek hiányában pedig a tápszeres táplálás az elfogadott javaslat.

Persze piaci nyomásra sok helyen ajánlanak már tejpépeket, rizspépeket 4 hónapos korban… (ezt szomorúnak találom, mi is kaptunk receptet, de megnéztem mennyi cukor van benne és repült is a szekrény aljára ahol nagyon sokáig csücsült.)

Mivel a pici babák immunrendszere a születésük után kezd ki alakulni, megerősődni, ezért különösen nagy szükség van az anyatejre! Mely minden szükséges tápanyagot, és ásványi anyagot tartalmazz, amire csak a babának szüksége lehet és megfelelően támogatja kialakukóban lévő immunrendszerének a fejlődését!

Ha valamilyen oknál fogva nem elég az anyatej, 6 hónapos korig akkor is a tápszeres táplálás javasolt! A tápszert a baba kezelőorvosa írja fel, minden esetben hipoallergént!

Ugyan az anyatejet a mai napig nem sikerült utánozni, lemásolni, azért ha a tápszerre kerülne sor, akkor se aggódjunk, hiszen a mai tápszerek már nagyon fejlettek és biztonságosak és meg van bennük minden vitamin és ásványi anyag, amire szüksége van a csöpségnek.

Sok negatív dolog kering a tápszeres etetéssel kapcsolatban, de fontosnak tartom elmondani – hogy ugyan a szopotatás és az anyatej a legjobb a babának, mert mindenhol ezt halljuk – de én úgy vélem, ha ez valamilyen ok miatt nem működik, ettől még ugyan olyan jó kapcsolatot tudsz kialakítani a babáddal mintha szoptatnál! Ilyen mende mondáknak ne higyjünk, mert nem leszünk ettől rosszabb anyák és nem szeretjük kevésbbé a pici babánkat!

Azonban mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy amíg van egy kis anyatejünk, azt a babánk megkaphassa még ha kevés is, amit sikerül lefejni. Az is fontos hogy mindenképpen kérj segítséget szakemberektől (védőnő, szoptatási tanácsadó) mert nagyon sokat tudnak bizonyos helyzetekben segíteni! Viszont az is tartsuk szemelött, hogy ezalatt a nyomás alatt ne roppanjunk meg, így mérlegeljünk is folyamatosan okosan, mert a babádnak rád van szüksége és a nyugalmadra, erődre! Így azt is fel kell ismerni, mikor kell elengedni ezt a küzdelmet, ráadásul úgy hogy ne legyenek rosszérzéseid, hiszen mindent megtettél!

Sok esetben tápszeres babáknál már 4 hónaposan javasolják a hozzátáplálást, arra is hivatkozva hogy egyhangú az íze a tápszernek, míg az anyatejes babák érzik az ízeket az anyatejen keresztül….? De ez se teljesen elfogadható magyarázat számomra a korai hozzátáplálásra, ha csak mondjuk a baba el nem utasítja a tápszert magától és az anyatej már sajnos nem opció!

A korai hozzátáplálás sok veszélllyel is járhat, de ugyan úgy meg vannak a jóval később kezdett hozzátáplálás veszélyei is, de erre majd még későbbi cikkekben visszatérek.

Rengeteg problémával találkozhatunk az első 6 hónapban, ami meg nehezítheti a dolgunkat, de érdemes kivárni azt az időt, amíg kisbabánk és mi is megérünk a hozzátáplálás elkezdésére.

Addig is érdemes az információkat beszereznünk, felkészülnünk, mert nem minden esetben fogunk egyértelmű válaszokat találni minden kérdésben, mert igen ellentmondásos a téma rengeteg esetben, hogy mit, mikor, mennyit, és minden évben vannak újabb ajánlások, változtatások, érdemes utána olvasni, tájékozódni kérdéses dolgokban!

A következő cikkben én is megpróbálom össze gyűjteni az alapokat, hogy könnyebb legyen az indulás mindenkinek.

Itt találjátok a cikket a szoptatás és az anyatej előnyeiről

https://szilvamag.com/2018/02/20/a-szoptatas-es-az-anyatej-elonyei/

Remélem találtál hasznos információt a bejegyzésben, ha tetszett oszd meg ismerőseiddel és Like-oljátok.

Szép napot és jó babázást kívánok Mindenkinek! ❤

Érdemes körbenézni a weboldalon is https://szilvamag.com/ egyéb inspirációkért a családnak és a babáknak, ha tetszik az oldal kövessétek.

Nagyon sok szerettettel ajánlom figyelmetekbe a Plum Handmade csodaszép játéktarolóit is, a gyerekszoba egyik legpraktikusabb és mutatósabb darabjai és a gyerekek és felnőttek is imádják őket! Kövessétek a facebookoldalát is ahol értesülhettek minden újdonságról!

HASZNÁLD A SzilvaMag KUPONKÓDOT MEGRENDELÉSNÉL e-mailben, messengeren és 10% KEDVEZMÉNYT KAPSZ!

Facebookon https://www.facebook.com/plumhandmadecrochet/

Instagramon https://www.instagram.com/plumhandmade/

plum.horgoltjatektarolok@gmail.com

1 thought on “#2 Ajánlások és a valóság (családi és társadalmi nyomás), anyatej-tápszer és mikor is kezdjük a hozzátáplálást?

  1. Visszajelzés: #3 Mikor is kezdjük, mikor is érett a babánk erre? | SzilvaMag & Plum Handmade

Hozzászólások lezárva.