Már régóta gondolkoztam rajta, hogy paradicsomos húsgombócot készítsek Manókámnak, de kerestem valami egészségesebb megoldást, de nem igazán találtam ilyesmit… 😦
Nagyon gondolkoztam hogyan iktathatnám ki a lisztet és a cukrot a paradicsomszószból. Nem is azért mert egyáltalán nem eszünk, hanem mert szeretem kordában tartani a fogyasztásuk. Aztán egyszer csak jött az ihlet! 🙂
Mivel amúgy is igyekszem nem agyon cukrozni mindent, gondoltam választok édesebb zöldség féléket és azzal édesítem és egyben sűrítem is a szószt.
Így a kisérletezéstől vezérelve bele is vágtam, és hogy csavarjak még egy kicsit a dolgon a húsgombócon is csavartam egyet.
Így született meg ez a újra gondolt menzás étel, azt kell mondjam nem is volt elvetemült gondolat, sőt én is ezt ebédeltem nekem bejött nagyon és még egészséges is 🙂 Inkább nagyobb babáknak ajánlom, akik már nagyobb mennyiségű húsit is megesznek.
Ha felnőtteknek készítenénk kicsit lehet intenzívebb a fűszerezése, de babáknak úgy se fűszerezünk agyon mindent! Akkor írom is a részleteket 🙂
Hozzávalók
Húsgombóc
250 g Darált pulykahús
30 g Édesburgonya
10 g Zellerszár
30 g Sütőtök
20 g Vöröshagyma, esetleg egy kevés fokhagyma (én most kihagytam)
20 g Köles
2 dl Zabtej
1 kis méretű tojás
Só, bors ízlés szerint
Paradicsomszósz
20 g vöröshagyma
120 g Édesburgonya
40 g Zellerszár
120 g Sütőtök
2 gerezd paprika apró kockára vágva az íze miatt
500 ml paradicsomlé
Víz ahogy a főzés kívánja
Én először a szósz felét csináltam meg de elég szűkös lett a mennyisége, így másnap elkészítettem újra a szószt a megmaradt gombócokhoz, így a receptbe már a dupla mennyiséget írtam 🙂
Elkészítése
A kölest egy szűrőbe jól megmossuk és kb. 2 dl zabtejben megfőzzük. Közben érdemes ránézni ha úgy látjuk elfőtte a folyadékot hamarabb kicsit lehet pótolni. Nagyjából 20-25 percig főzzük. Az a lényeg hogy ne maradjon rajta folyadék.
Ez alatt az összes zöldséget megpucoljuk a gombóchoz és a szószhoz is, majd a gombóc zöldségeit egy aprítógépben összeaprítjuk.
Ha ez kész nagyjából a köles is megfőt, így egy tálba tesszük az összetevőket és egy kis méretű tojással, sóval, borssal alaposan összekeverjük egy villával.
Ezután ezt a keveréket félre tettem és elkezdtem a szószt.
Ehhez az öszetevő zöldségeket kis kockára vágtam,hogy hamar megfőjenek.
Majd egy lábasban egy kis kanál olívaolajon elkezdtem pirítani őket, hogy ne égjen le de némi pörzs anyag azért legyen a lábas alján, majd felöntöttem a paradicsomlével, sóztam, borsoztam. Öntöttem kb. 1 dl vizet mellé és fedő alatt meg főztem a zöldségeket, közben ha nagyon besűrösödött mindig öntöttem hozzá egy pici vizet. Kb 20 perc alatt megfőttek a zöldségek.
Amíg a szósz is főtt a húsos keverékből pici gombócokat készítettem és egy tányéron várták míg a szószba kerülhetnek.
Mikor a zöldségek megfőttek egy botmixerrel jó alaposan összeturmixoljuk, hogy ne maradjanak benne darabok, öntsünk hozzá kb 1 dl vizet keverjük el és mehet vissza a tűzre. Ekkor jöhetnek a kis gombóckák is bele, fontos hogy mivel kissé lágyak csak tegyük a szószba és ne kevergessük először még amíg kicsit meg nem főnek utána is nagyon óvatosan. Kb 15-20 percet főzzük a gombócokat még a szószba és ha úgy látjuk nagyon sűrűsödik, hígítsuk mindig egy kis vízzel.
Ha meg főtt tálalhatjuk is 🙂 a szósz ahogy hűl itt is sűrűsödik és itt is mindig hamar elfogy mint az eredeti verziónál 🙂
Lehet a gombóc tojás nélkül is működik, legközelebb ha elkészítem kipróbálom és frissítésként leírom amit tapasztaltam 🙂
Készítsétek el bátran, remélem sikerült ismét egy kis Inspirációt adnom nektek.
Ha tetszett Like-oljátok és osszátok meg a bejegyzést és az oldalt másokkal is!
Legyen nagyon szép napotok!
Érdemes körbenézni a weboldalon is https://szilvamag.com/ egyéb inspirációkért a családnak és a babáknak, ha tetszik az oldal kövessétek, vagy a Facebook oldalt is követhetitek, Like-olhatjátok itt https://www.facebook.com/szilvamag.szilva/?ref=page_internal, de ha szeretnétek egy szuper csapathoz is csatlakozni a Facebook csoportban is sok szeretettel várunk mindenkit, ezt itt találhatjátok https://www.facebook.com/groups/616463738564731/ .
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!